ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Όσο και αν ακούγεται «κλισέ» αφού έχει ειπωθεί πολλές φορές, είναι πέρα για πέρα αληθινό το ότι ο Αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένας μοναδικός μαραθώνιος που ξεχωρίζει από τους εκατοντάδες άλλους που διεξάγονται ανά τον κόσμο λόγω της ιστορικότητας του καθώς ο μαραθώνιος κυριολεκτικά «γεννήθηκε» στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η διοργάνωση αναπτύσσεται συνεχώς όπως συμβαίνει και με το δρομικό κίνημα στην χώρα. Ο μαραθώνιος της Αθήνας είναι πλέον το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χώρας ενώ για τους λόγους που είχαμε εξηγήσει εδώ οι συμμετοχές στην διοργάνωση «χτύπησαν ταβάνι» φέτος. Είναι προφανές πως πλέον στόχος των διοργανωτών είναι η διεθνοποίηση του αγώνα καθώς η πλειοψηφία των δρομέων ανά τον κόσμο αγνοεί την ιστορία του μαραθωνίου και κατ’ επέκταση την άμεση σύνδεση του αγωνίσματος με την Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έγινε και ένα rebrand της διοργάνωσης πριν μερικά χρόνια με την μετονομασία του αγώνα από «κλασσικό» σε «αυθεντικό».

Ενώ λοιπόν ο μαραθώνιος της Αθήνας είναι όντως ο αυθεντικός και ιστορικότερος μαραθώνιος του κόσμου και ενώ καλύπτεται  από μια εξαιρετική διοργάνωση, πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν βλέπουμε να τερματίζουν στο Καλλιμάρμαρο οι κορυφαίοι εν ενεργεία μαραθωνοδρόμοι του κόσμου όπως είναι ο Eliud Kipchoge, o Kenenisa Bekele, η Mary Keitany και η Tirunesh Dibaba. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που δεν καθιστούν ελκυστικό τον μαραθώνιο της Αθήνας γι’ αυτούς τους δρομείς.

  • Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι τα οικονομικά κίνητρα που δίνουν οι διοργανωτές στους elite αθλητές που προσκαλούν στον ΑΜΑ. Τα οικονομικά μεγέθη του μαραθωνίου της Αθήνας δεν μπορούν  να συγκριθούν με αυτα του μαραθωνίου του Βερολίνου, της Νέας Υόρκης ή του Λονδίνου όπου εκεί οι συμμετοχές και οι χορηγίες είναι πολύ μεγαλύτερες. Ο ΣΕΓΑΣ διαθέτει κάθε χρόνο (με εξαίρεση το 2015 όπου «έπεσε» πάνω στα captal controls) ένα ποσό προκειμένου να φέρει στην διοργάνωση κάποιος ξένους elite αθλητές με την λογική του ότι με τις επιδόσεις που θα κάνουν θα προσθέσουν μια επιπλέον αίγλη στην διοργάνωση διαφημίζοντας την. Τα χρήματα τα οποία δίνονται  για την συμμετοχή των ξένων elite στον ΑΜΑ και ενδεχομένως κάποια πρίμ σε περίπτωση ρεκόρ διαδρομής προφανώς απέχουν αρκετά από τις οικονομικές απαιτήσεις που έχουν οι καλύτεροι μαραθωνοδρόμοι του κόσμου.

 

  • Ο δεύτερος λόγος είναι η αντικειμενική δυσκολία της διαδρομής του μαραθωνίου. Η διαδρομή του ΑΜΑ δεν ευνοεί της γρήγορες επιδόσεις όπως συμβαίνει στο Λονδίνο ή στο Βερολίνο όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα παγκόσμια ρεκόρ μαραθωνίου.

Ένας επαγγελματίας μαραθωνοδρόμος τρέχει δύο αγώνες το χρόνο, ανάλογα με την δυναμική του θα επιλέξει μαζί με τον μάνατζερ του τους αγώνες στους οποίους θα έχει το μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος καθώς η ιδιότητα του «επαγγελματία» προηγείται από αυτή του «δρομέα» και αυτό είναι απολύτως λογικό για τους δρομείς από τις πάμφτωχες χώρες της Βορείου Αφρικής που βρήκαν διέξοδο στο τρέξιμο…