ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

10 Απριλίου του 1896

Διεξάγεται ο πρώτος μαραθώνιος, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. 17 δρομείς λαμβάνουν μέρος σε έναν αγώνα που ξεκινά από τον Μαραθώνα και φτάνει μέχρι το κατάμεστο Καλλιμάρμαρο. Η διαδρομή υπολογίζεται πως ήταν μήκους 35 χιλιομέτρων ενώ μεγάλος νικητής ήταν ο Σπύρος Λούης.


24 Ιουλίου του 1908

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου ο Ιταλός μαραθωνοδρόμος Dorando Pietri  χρειάστηκε την βοήθεια τον θεατών για να τερματίσει υποβασταζόμενος μέσα στο White City stadium. Ο Ιταλός είχε φτάσει εξαντλημένος και αφυδατωμένος στο στάδιο και αμέσως μετά τον τερματισμό του κατέρρευσε. Ο Dorando Pietri  έκοψε πρώτος το νήμα του αγώνα αλλά ακυρώθηκε μένοντας όμως στην ιστορία σαν ένα ζωντανό παράδειγμα για το ότι ο μαραθώνιος ωθεί το ανθρώπινο σώμα στα άκρα και πέρα από αυτά.

Η διαδρομή του μαραθωνίου των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου ήταν μήκους 42.195μ, απόσταση η οποία καθιερώθηκε αργότερα ως η επίσημη απόσταση του μαραθωνίου.


10 Σεπτεμβρίου του 1960

Ο Αιθίοπας Abebe Bikila τρέχει ξυπόλυτος στο μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων της Ρώμης και γίνεται ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης μαραθωνίου από την Αφρική.


19 Απριλίου του 1967

Η 20χρονη φοιτήτρια δημοσιογραφιας Katrine Switzer λαμβάνει μέρος στον μαραθώνιο της Βοστώνης αψηφώντας την απαγόρευση συμμετοχής στις γυναίκες με πρόσχημα την προφύλαξη της υγείας τους.

Αν και η Switzer  δεν ήταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έτρεξε μαραθώνιο έμεινε στην ιστορία λόγω της έκτασης που πήρε το θέμα τότε συμβάλλοντας στην αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών να μπορούν να λαμβάνουν μέρος στο επίπονο αγώνισμα.

 


28 Σεπτεμβρίου του 2014

O Κενυάτης Dennis Kipruto Kimetto τρέχει τον γρηγορότερο μαραθώνιο της ζωής του και της ιστορίας. Διανύει την «γρήγορη» διαδρομή του μαραθωνίου του Βερολίνου σε 2:02:57, επίδοση η οποία αποτελεί μέχρι και σήμερα το αναγνωρισμένο επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου.

 

Με πληροφορίες απο το http://www.nation.co.ke/